当前位置: 首页 > >

2008学年第二学期徐汇区初三年级英语学科

发布时间:

教育城中考网 www.12edu.cn/zhaokao/zk

2008 学 年 第 二 学 期 徐 汇 区 初 三 年 级 英 语 学 科 学*能力诊断卷
分钟, (考试时间: 100 分钟,满分 150 分) 考试时间
考生注意:本卷有 9 大题,共 106 小题。试题均采用连续编号,所有答案务必按照规定在答 题纸上完成,做在试卷上不给分。 2009.4.

听力) Part 1 Listening (第一部分 听力)
I. Listen and choose the right picture (根据你听到的内容,选出相应的图片 (共 6 分) 根据你听到的内容, 根据你听到的内容 选出相应的图片): 共

A

B

C

D

E

F

G

II. Listen to the dialogue and choose the best answer to the question you hear (根据你听到的 根据你听到的 对话和问题,选出最恰当的答案): 共 对话和问题,选出最恰当的答案 (共 10 分) 7. A) The man’s. B) The woman’s. C) The man’s son’s. D) The woman’s son’s. 8. A) In the classroom. B) At the airport. C) In the teachers’ office. D) At the railway station. 9. A) He is listening to the radio. B) He is playing a sports game. C) He is watching television. D) He is reading a newspaper. 10. A) 8:30. B) 9:00. C) 9:30. D) 10:30. 11. A) Ben. B) Alice. C) Jimmy. D) Linda. 12. A) In an hour. B) In half an hour. C) In ten minutes. D) In twenty minutes. 13. A) By taxi. B) By bike. C) By bus. D) On foot. 14. A) Twenty dollars. B) Twenty-five dollars. C) Fifty dollars. D) Thirty-five dollars. 15. A) Because he had to pay for his education. B) Because he had to study several subjects. C) Because he wanted to stay in America. D) Because he wanted to look for a good job.
1

教育城中考网 www.12edu.cn/zhaokao/zk

16. A) It’s much newer, but noisier. C) It’s bigger and quieter.

B) It’s much bigger, but noisier. D) It’s smaller and quieter.

III. Listen to the passage and tell whether the following statements are true or false (判断下 判断下 列句子是否符合你听到的内容, 符合的用“ ”表示,不符合的用“ ”表示): 列句子是否符合你听到的内容 符合的用“T”表示,不符合的用“F”表示 (共 7 分) 共 17. Bill used to be the best student in his new school. 18. Nobody liked Bill because he liked being alone all the time. 19. Bill’s teacher asked his parents to come to the school. 20. Bill’s father went to see Bill and talked with him. 21. Bill’s father asked him some questions about his studies. 22. Bill’s father told Bill that he was the most important person for him. 23. From the passage we know that nobody cared for Bill in this world. IV. Listen to the dialogue and fill in the blanks (根据你听到的对话,完成下列句子,每空格 根据你听到的对话 句子, 根据你听到的对话, 成下列句子 限填一词): 共 限填一词 (共 7 分) 24. Jim can’t (24) asleep and he feels very tired in the morning. 25. Jim thinks about (25) a lot and he’s afraid he is going to fail. his time better and feel more confident. 26. If Jim makes a study plan, he can (26) 27. Jim often has all his books (27) at the same time, and he never knows which one to read first. 28. There are 1,800 students and (28) teachers in Jim’s school. 29. Jim’s school library is very (29) . They can read any book they like. . 30. Jim’s school also has a large swimming pool, a beautiful garden, a nice (30)

词汇和语法) Part 2 Vocabulary and Grammar (第二部分 词汇和语法)
V. Choose the best answer (选择最恰当的答案 选择最恰当的答案): (共 26 分) 共 选择最恰当的答案 31. Suzie would like to write ______ article for her school newspaper. A) a A) on A) they online shopping. A) One…others A) women...girl A) thousand of B) One…the other B) woman...girl B) thousands of C) Some…others C) women...girls C) thousand D) Some…the other D) woman...girls D) thousands 35. All the ______ teachers and ______ students are having an important meeting now. 36. A sudden earthquake made ______ people dead and injured. 37. When Mary finished reading the magazine, Mr Brown ______ it from her at once. A) lent B) borrowed C) returned D) kept 38. John ran ______ than Helen at the school sports meeting last Monday.
2

B) an B) of B) their

C) the C) at C) them

D) / D) in D) theirs

32. Carol made a special card for her mother ______ Mother’s Day last year. 33. 680 tourists from Chinese mainland started ______ sightseeing in Taiwan on July 4, 2008. 34. ______ young persons like to play computer games on the Internet and ______ like to do

教育城中考网 www.12edu.cn/zhaokao/zk

A) fast B) so fast C) much faster D) the fastest 39. We are told that we shall visit the Science Museum ______ next week. A) sometime B) sometimes C) some time D) some times 40. Jane was ill yesterday, ______ she didn’t come to school this morning. A) or B) and C) so D) but 41. ______ important advice our English teacher has given us! A) What B) What a C) What an D) How 42. Daniel and his classmates will put ______ an English short play at the party tomorrow. A) up B) on C) out D) off 43. Wayne’s sister ______ as a waitress in a big restaurant for the time being. A) works B) worked C) has worked D) will work 44. Millie is very busy writing a novel these days, so she watch the game on TV. A) must B) may C) can’t D) needn’t 45. We could ______ believe that Bill had worked so______ in the countryside. A) hardly…hardly B) hard…hard C) hard…hardly D) hardly…hard 46. His ambition is ______ a doctor when he graduates from Nanjing University. A) become B) became C) to become D) to becoming 47. Shirley’s voice sounds______. Maybe she can become a wonderful singer when she grows up. A) good B) terrible C) softly D) brightly 48. Sarah ______ the Disney World with her friends at eleven yesterday morning. A) visit B) visited C) is visiting D) was visiting 49. President Hu Jintao tries to surf the web every day ______ he is very busy. A) if B) though C) when D) because 50. The students in our school must ______our School Art Festival now. A) get along with B) get rid of C) get tired of D) get ready for 51. Since June 1st, 2008 plastic shopping bags______ no longer free at the supermarkets. A) were B) would be C) had been D) have been 52. Would you please give her a hand to finish the experiment? The underlined part means ______. A) keep her busy B) show her an example C) do her a favour D) leave her a message 53. Simon has decided to work hard for the entrance examination. The underlined part means ______. A) tried his best B) held his breath C) lost his temper D) made up his mind 54. Jack’s father wondered ______. A) how much the new DVDs will cost B) how much will the new DVDs cost C) how much the new DVDs had cost D) how much had the new DVDs cost 55. --- We are going to have a picnic in Shanghai Botanical Garden this Sunday. --- ______ A) You’re welcome. B) Enjoy your time there. C) That’s all right. D) It’s hard to say. 56. --- Please buy some stamps for me when you pass the post office. --- ______ A) I’m afraid I have no time. B) Don’t give it up! C) I’m sorry to hear about it. D) Thank you very much.
3

教育城中考网 www.12edu.cn/zhaokao/zk

VI. Complete the sentences with the given words in their proper forms(用括号中所给单词 ( 的适当形式完成下列句子): 共 的适当形式完成下列句子 (共 8 分) 57. My parents and I visited Osaka(大阪) which is Japan’s __________ largest city. (two) 58. It was so cold outside. We all tried to cover our faces under our __________. (scarf) 59. Anna’s grandpa would like to see Shanghai Grand Theater with __________ own eyes. (he) 60. We don’t want to make friends with any __________ person. (honest) 61. Mike received an __________ to his friend’s birthday party last week. (invite) 62. The traffic there is very __________ for children. Please be careful. (danger) 63. __________, some of the students can become volunteers for the 2010 Expo Shanghai. (lucky) 64. We’d better not __________ rivers and oceans because they are important to us. (pollution) VII. Rewrite the following sentences as required(根据所给要求,改写下列句子。每空格限 (根据所给要求,改写下列句子。 填一词): 共 填一词 (共 12 分) 65. Susan had a good time during her stay in Shanghai. (改为否定句) Susan __________ __________ a good time during her stay in Shanghai. 66. Mum, the house is so small that we can’t live in it any longer.(保持句意基本不变) Mum, the house isn’t __________ __________ for us to live in any longer. 67. Billy’s uncle and aunt used to go to the cinema once a month.(对划线部分提问) __________ __________ did Billy’s uncle and aunt use to go to the cinema? 68. To play computer games for too long is bad for your health.(保持句意基本不变) To play computer games for too long is __________ __________ your health. 69. “Is that bridge the world’s longest sea bridge?” Cathy asked me. (改为宾语从句) Cathy asked me __________ that bridge __________ the world’s longest sea bridge. 70. The scientists will do much research work in many fields of science soon.(改为被动语态) Much research work will __________ __________ in many fields of science soon.

(第三部分 读写) Part 3 Reading and Writing (第三部分 读写)
VIII. Reading comprehension (阅读理解 (共 56 分) 阅读理解): 阅读理解 共 A. True or False(判断下列句子是否符合短文内容,符合的用“T”表示,不符合的用“F” (判断下列句子是否符合短文内容,符合的用“ ”表示,不符合的用“ ” 表示): 表示 ( 7 分) Mike enjoyed going fishing and decided that he needed a new boat. A friend named Peter said that he knew of a boat for sale at a place called White Bay. Mike telephoned and asked why it was for sale. The woman who was selling the boat explained that it had been her husband’s. His name was Wayne and he used to go fishing a lot at night. One morning, however, another fisherman had found Wayne’s boat empty out at sea. Wayne wasn’t in the boat and people thought that he had drowned 淹死) ( . The woman said that her husband’s body had never been found. Now she hated the boat and wanted to sell it quickly. It was a good fishing boat but Mike bought it very cheaply. He moved the boat 100 kilometres or so to a harbour near where he lived. One Friday Mike and Peter were out in the boat a long way from the coast. It suddenly became very cloudy and the air was white, so they couldn’t
4

教育城中考网 www.12edu.cn/zhaokao/zk

see anything around them. Mike told Peter to turn off the engine and wait for the weather to get better. He said that as they were a long way from land, it was much safer to wait. The men waited but the weather didn’t improve. In fact, it got worse. At ten o’clock Mike told Peter to start the engine of the boat, but it wouldn’t start. Mike tried to use the radio, but it was broken. Then the lights went out. They were in the dark in a broken-down boat a long way out to sea. At around 12 a.m. they decided to go to sleep. The next thing Mike knew it was morning and he could hear something noisy. Was it another boat? He opened his eyes and looked out. The noise wasn’t a boat, it was a car. Their boat was in a harbour, but not Mike’s harbour. The boat was back in White Bay where Mike had bought it. Maybe only one person could have brought the boat there safely. That was Wayne, and he was dead. 71. Mike wanted to buy a new boat because he liked fishing. 72. Wayne wasn’t in the boat when his boat was found at sea. 73. Wayne’s wife hated her husband and wanted to sell the boat quickly. 74. Mike bought the good fishing boat in a very low price. 75. They turned off the engine and waited when they met a heavy rain. 76. At ten o’clock they could use the radio to ask somebody for help. 77. Mike found their boat was back in White Bay the next morning. B. Choose the best answer(根据短文内容,选择最恰当的答案 ( 7 分) (根据短文内容,选择最恰当的答案): Lill was a French girl who moved to America with her family. She dropped out of school at the age of 16. She had to work to support(供养、养活)the family. Her English was very poor. She didn’t have the confidence 自信) knock on the door of a company ( to to ask for a job. One day, Lill saw a sign at a company. “Help wanted,” the sign said. She walked up to the office and knocked on the door. She was met by the office manager, Margaret Costello. In her broken English, Lill told her she was interested in the secretarial position(秘书职 位), and said that she was 19. Margaret knew something wasn’t right, but decided to give the girl a chance. Margaret sat her down at a typewriter and said, “Lill, let’s see how good you really are.” She let Lill type a single letter, and then left. Lill looked at the clock and saw that it was 11: 40 a.m. Everyone would leave for lunch at noon. She thought that she could slip away (溜走) the crowd in then. But she thought she should at least try the letter. On her first try, she got through one line. It had five words, and she made four mistakes. She pulled the paper out and threw it away. The clock now showed 11: 45. On her second try, Lill got through a full paragraph, but still made many mistakes. Again she pulled out the paper, threw it out and started over. This time she completed the letter, but there were still many mistakes. She looked at the clock: 11:55. Just then, Margaret walked in. She read the letter and then said, “Lill, you did a good job.” Lill was surprised. With those simple words of encouragement(鼓励), her confidence began to grow. She thought, “Well, if she thinks it’s good, then it must be good. I think I’ll stay!” Lill did stay at the company for 51 years, and through two world wars – all because someone
5

教育城中考网 www.12edu.cn/zhaokao/zk

gave a shy and uncertain young girl the gift of self-confidence when she knocked on the door. 78. Lill dropped out of school at the age of 16. Here “dropped out of school” means ________. A) left school in such a hurry B) left school without finishing studies C) ran out of school so quickly D) came out of school with confidence 79. Lill walked up to the office in order to ________ one day. A) find a sign at a company B) choose an office manager C) ask for a job D) look for a secretary 80. Margaret Costello ________. A) let Lill type a single letter B) asked Lill to slip away in the crowd C) let Lill leave for lunch D) asked Lill to look at the clock 81. Lill pulled the paper out and threw it away ________. A) after the letter was finished B) when the clock showed 11:45 C) after Margaret came back D) when she looked at the clock: 11:55 82. Lill’s confidence began to grow ________. A) because someone gave her the letter B) because of the sign at the company C) because she stayed at the company for 51 years D) because of the simple words of encouragement 83. Which of the following is Not True? A) Lill didn’t slip away, she tried to type the letter well. B) When Lill completed the letter, there were many mistakes. C) Lill did a good job as soon as she met by the office manager. D) The manager knew Lill wasn’t good at English, but she still gave her a chance. 84. Which is the best title for this passage? A) Type a single letter for a company B) Find a good job of secretary C) Open the door of confidence D) Believe the girl of honesty C. Choose the words or expressions and complete the letter 选择最恰当的单词或词语完成 ( 下列信件):( 下列信件 (14 分) From: judith102@mail.net To: tands@message. com Subject: Remember me? Date: June 18 Hi Sarah and Tom! Do you remember me? I’m Judith. I used to live in number fifteen Dortling Street, just 85 the corner from you. Just before I left, you gave me your e-mail address but I haven’t mailed you before now. When I first left, I went to live with my mother because she was very ill and needed 86 to look after her. She has a sleeping disorder and if she gets up at night, she 87 forgets where she is. It was very difficult to look after her. She often had to go to the doctor. My sister is looking after her now. I was very fortunate to get a job in London, and that’s where I’m living now. It’s very interesting 88 it has been very cold this winter. I have a job in an insurance(保险) company, working at the help desk. The people have been very friendly to me and helped me to feel at home here. Of course I have visited all main tourist 89 like Westminster Abbey, London Bridge to read about and and Buckingham Palace. It’s wonderful to see all the places that we 90 see on television. I’ve also been to Paris, which is not far away, and seen all the beautiful places
6

教育城中考网 www.12edu.cn/zhaokao/zk

like the Eiffel Tower and the Louvre. It’s very 91 to have a cup of coffee in a café in Paris. You have to pay just to sit down. That’s enough about me. What are you doing? Are you still working at the same places? Are you still living in the same house? I plan to come back for a vacation next month and hope that I can see you then. Please e-mail me and let me know if that is all right with you. Love, Judith 85. A) in B) of C) around D) under 86. A) nobody B) somebody C) anybody D) everybody 87. A) finally B) mainly C) never D) sometimes 88. A) although B) because C) unless D) when 89. A) museums B) environments C) attractions D) exhibitions 90. A) encouraged B) helped C) tried D) used 91. A) confident B) expensive C) thankful D) beautiful D. Read the passage and fill in the blanks with proper words(在短文的空格内填入适当的 (在短文的空格内填入适当 使其内容通顺 每空格限填一词 首字母已给 ( 词,使其内容通顺,每空格限填一词,首字母已给):(14 分) Uncle Henry and Aunt May went on holidays to Alaska. Mom, Dad and I went to visit them when they got back, and they showed us the video they made there. This is my review. to the west coast. The The video tells the story of how they left home and f 92 video shows us lots of clouds that can see out of the window of the plane. When they got to the coast, they traveled by train to a place where they could get on a big ship. They didn’t know the the video. Uncle Henry and Aunt name of the place. It wasn’t mentioned(提到)o 93 May couldn’t remember it when I asked them. When they got on the big ship, they sailed up the coast of Canada to Alaska. The video has many pictures of Aunt May with ice and snow, Aunt May with water, Aunt May at the front of the ship, and Aunt May with other people. We didn’t know any of the people, but we had to hear their life s 94 . Aunt May insisted on pausing(暂停)the video and telling us. The most e 95 part was when they came close to a river that turned into a kind of waterfall into the sea. They came up r 96 close and one of the tour operators leaned over the front of the ship and tried to catch some of the water in a cup. We all wanted to know whether she would fall into the ocean b 97 she got the water. She didn’t. Other surprising parts were when they saw a seal(海豹) sleeping on an iceberg, and when Aunt May tripped over a piece of rope and a 98 fell over. Uncle Henry kept saying, “Are you all right, dear?” I think this is an interesting video and I like it very much. E. Answer the questions(根据短文内容回答下列问题 ( 14 分) (根据短文内容回答下列问题): Many young people want to become famous. They want to be a film star, or work on a popular musical show(音乐剧). In our dreams, these things happen easily. But what is life like for the young people who really realize their dreams? In 2005 a new musical, Billy Elliot, opened in England. It was a great success. It told the story of a poor boy, called Billy Elliot, who lived in Scotland. He wanted to be a ballet dancer. Billy is 13 at the beginning of the story, and 17 at the end. So
7

教育城中考网 www.12edu.cn/zhaokao/zk

the show has two actors playing Billy at different ages. Three different boys take turns(轮流)at being Billy. The boys can’t work every night because of English laws about how long young people can work. The boys who play Billy beat hundreds of other boys to get the part. They have to be able to sing really well. They do not have to be able to dance, but they have to work very hard to learn! Billy Elliot has changed their lives. The boys who play Billy live in London, near the theatre, for four weeks. So they miss their family and friends. In England you have to go to school until you are 16 years old. So the boys have lessons during the day and then work in the evening. The boys spend most of their weekends practicing their singing and dancing. Every evening, one of the boys is working on the show while another boy spends all evening sitting in the theatre. So, if the boy who is acting that night hurts himself, the other boy can take over and the show doesn’t stop. When they knew the show was a big success, the producers needed more boys. The boys already working on the show were getting older--their voices could change! So the producers looked at hundreds of boys and chose 15 to train. Many of these boys came to London and trained for a whole year before the producers decided if they wanted them. Imagine how hard that must be! Becoming a star isn’t easy. Not like in your dreams! 99. How was a new musical, Billy Elliot? It _________________________________________________________________ 100. The musical is about a poor boy named Billy Elliot, who lived in Scotland, isn’t it? __________, _______________________________________________________ 101. Why can’t the boys work every night? They can’t work every night __________________________________________ 102. What do the boys do during the day and in the evening? They _____________________________________________________________ 103. How long do the boys spend practicing their singing and dancing? They_____________________________________________________________ 104. How many boys did the producers look at and how many of them were chosen to train? They_____________________________________________________________ 105. What do you think of becoming a star? _________________________________________________________________

IX. Writing (作文 (共18分) 作文): 作文 共 分 106. Write at least 60 words about the topic “The Importance of Family”. (以“家庭的重要 个词的短文,标点符号不占格。 性”为题写一篇不少于 60 个词的短文,标点符号不占格。) ) (注意:短文中不得出现考生的姓名、校名及其它相关信息,否则不予评分。 注意:短文中不得出现考生的姓名、校名及其它相关信息,否则不予评分。 Suggested points. (下列问题仅供参考) 下列问题仅供参考) 问题仅供参考 Do your parents often help you? Do your parents give you any advice or suggestions? What? What do you think of their ideas? Do you feel happy? Why or Why not?

8

教育城中考网 www.12edu.cn/zhaokao/zk

2008 学 年 第 二 学 期 徐 汇 区 初 三 年 级 英 语 学 科 学*能力诊断卷参考答案
一、答案要点: 答案要点 Part 1
I. 1.D 2. A 3. E 8. C 9. D 4. B 5. F 6. C 10. A 11. D 12. B 13. C 14. B 15. A 16. B 2009.4.

II. 7. D

III. 17. F 18. T 19. F 20. T 21. F 22. T 23. F IV. 24. fall 25. exams 26. arrange 27.open 28. 250 29. modern 30. playground

Part 2
V. 31. B 32. A 33. B 34. C 35. A 36. B 37. B 38. C 39. A 40. C 41. A 42. B 43. A 44. C 45. D 46. C 47. A 48. D 49. B 50. D 51. D 52. C 53. D 54. C 55. B 56. A 62. dangerous

VI. 57. second

58. scarves/scarfs 59. his 60. dishonest 61. invitation

63. Luckily 64. pollute VII. 65. didn’t have 66. big enough 70. be done 67. How often 68. harmful to 69. if/whether…was

Part 3
VIII. (A) 71. T 72. T 73. F 74. T 75. F 76. F 77. T (B) 78. B 79. C 80. A 81. B 82. D 83. C 84. C

(C) 85. C 86. B 87. D 88. A 89. C 90. D 91. B (D) 92. flew 93. on 94. stories 95. exciting/enjoyable 97. before 98. almost (E) 99. was a great success. 100. Yes, it is. 101. because of English laws about how long young people can work. because they will break English laws. 102. have lessons during the day and work in the evening. 103. spend most of their weekends. 104. looked at hundreds of boys and 15/ of them were chosen to train. 105. Becoming a star isn’t easy. It’s hard/difficult to become a star. It’s not easy to become a star. (Any reasonable answer is acceptable.) IX. 106. 略 96. really/rather

9

教育城中考网 www.12edu.cn/zhaokao/zk

二、评分标准
说明 1、 下列情况均不给分: (1)答案不符合要求(包括拼写错误及句首不大写) 。 (2)答案超过一个(特殊要求除外) 。 (3)答案模棱两可或模糊不清。 2、凡所填单词与本答案有异,但符合上下文意思,且语法、拼写正确,均应给分。 3、写话评分标准: (1) 作文共 18 分,其中内容 7 分和语言 8 分,组织结构 3 分。 (一) 内容: 7分 5-6 分 3-4 分 0-2 分 (二)语言: ① 拼写:每错扣 0.5 分,同一错误不重复计数。 ② 语法:同① ③ 标点符号、大小写:每两处错误扣 0.5 分,但标点符号和大小写的扣分总和 均不得超过一分。 ④ 语言分最多扣 7 分。 (三)词数: ① 词数不足 30 词者,得分最多不得超过 6 分; ② 词数不足 40 词者,得分最多不得超过 9 分; ③ 词数不足 50 词者,得分最多不得超过 13 分; ④ 词数在 50-59 词之间者,每少 5 个词扣 0.5 分; ⑤ 只写出个别单词、词不成句不给分。 (四)组织结构: ① 内容充实,不写废话;上下文连贯、用语规范、表达正确、无或少见语 法错误;词汇和句型句式运用恰当,多见好句型和*惯表达用语者,可 给 3 分。 ② 一般情况下,内容和语言积累得分在 14 分以上者(含) ,方可得到 2-3 分组织结构分。 ③ 内容和语言在 13 分以下者, 如文中有值得肯定的好的句型和表达, 可酌 情考虑给 1 分组织结构分。 ④ 通篇句型、句式单一。词汇贫乏者,即使无语法错误,一般亦不给组织 结构分。 内容切题,意思连贯,表达清楚、完整。 内容基本切题,意思大致连贯,表达基本清楚,但不够完整。 内容不够切题,意思不够连贯,表达不够清楚,离题目要求较远。 文不对题,表达不清。

10

教育城中考网 www.12edu.cn/zhaokao/zk

11




友情链接: 时尚网 总结汇报 幼儿教育 小学教育 初中学习资料网